wintersport fotografie

5 tips voor wintersportfotografie

⏰ Leestijd: 3 minuten

Het is koud, het is wit en het sneeuwt. De condities waar een wintersporter mee wordt geconfronteerd zijn anders dan die van onze lage landen. Hoe zorg je er dan voor dat je toch thuis komt met mooie foto’s?

1.  Een goede voorbereiding is het halve werk

Een foto maken vanaf de top van een berg is niet makkelijk. Het vereist namelijk allereerst het beklimmen van die berg. Erger nog: het vereist het beklimmen van die berg met allemaal camera-gereedschap. En dat gereedschap kan zwaar zijn – heel zwaar. Het kan ook onhandig groot zijn of niet goed beschermd zijn tegen een eventuele val of de sneeuw. Schade is dan een risico. Om dit te voorkomen, is het het overwegen waard om in goed gereedschap te investeren. Eerder hebben we al bericht over een aantal topproducten die hierbij van dienst kunnen zijn, zoals een kwalitatief hoogstaande fotorugzak van Peak Design.

2. Overcompenseren 

Het is de vraag of overcompenseren een goede strategie in het leven is. Diep in de winterse bergen is het in ieder geval noodzakelijk. Want de camera die je meeneemt naar dat oord, zal vast en zeker nog ingesteld staan op het groene weiland of de grauwe Hollandse sloot. En met die instellingen trekt die camera dat felle wit niet. Dan zien de foto’s er een beetje blauw uit.

3. De batterij raakt sneller op

Het koude weer doet de batterij geen goed. Batterijen verliezen namelijk energie als het heel koud is, en verliezen meer energie naarmate het kouder wordt. Dit geldt overigens niet alleen voor de camera. Het gaat ook op voor jou. Belangrijk dus om een extra accu en wat warme chocomelk bij de hand te hebben. Wil je voorkomen dat de bibberingen van de kou een foto verpesten? Overweeg dan om een statief aan te schaffen. Dan kan je de camera klaarzetten voor dat éne moment, bijvoorbeeld zonsopkomst, zonder op het moment zelf te gedoe te hebben.

4. Vergeet de auto-piloot

Als de sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen, dan dwarrelt de camera met ze mee. Ten minste, als de camera op auto-focus staat. Het is in deze gevallen lastig voor de camera om te bepalen waar het op moet focussen. Bepaal in deze gevallen dus zelf waar de focus moet liggen: kies voor de manuele stand.

5. Kan jouw camera de actie aan?

Een snowboarder die door de lucht vliegt is moeilijk te vangen. Ook met een fotocamera. Wie dit probeert, zal op het scherm vaak een vage streep zien. Of een korrelig geheel, waar de details van de snowboarder verloren gaan in de achtergrond. Wil je dit voorkomen? Kijk dan eens naar deze Tamron SP 150-600mm VC USD G2 (nu met 100 euro cashback), die zelfs de snelste snowboarder nog tot stilstand kan brengen. Uiteraard is het ook mogelijk dat je beelden van de andere kant wil hebben: van alle momenten waar je zelf van de bergen aan het glijden bent. In dat geval is een action cam, zoals een Go-Pro, handig om te hebben.