herfst

Herfstfotografie: hoe maak je een mooie foto van een grauwe dag

⏰ Leestijd: 3 minuten

Grauwe luchten, regen… Niet iedereen vindt het genmakkelijk om de schoonheid van de herfst te zien, laat staan om er mooie foto’s van te maken.

Toch is de herfst één van de mooiste seizoenen om foto’s in te maken. Wij helpen je een handje om jouw herfstfoto’s tot een succes te maken!

1. Ga juist op pas als het slecht weer is. Dat lijkt een rare tip, maar die grauwe wolken zorgen er juist voor dat de contrasten in je foto niet te groot worden. Met bewolking komen de mooie kleuren van de herfst juist extra goed tot hun recht. Dus duik een bos of park in met mooie bomen en fotograferen maar!

herfst

2. Close-up. Door details te fotograferen maak je van iets gewoons iets spectaculairs. Neem dan ook je telelens of macrolens mee voor unieke beelden van paddenstoelen, spinnen, mos, hangende bladeren, kastanjes en boomschors.

herfst

3. Vergeet je statief niet. Omdat het in het bos vaak wat donkerder of mistig is, is het een goed idee om een langere sluitertijd te gebruiken. Zorg dat je foto’s onbewogen en puntgaaf zijn met een statief. Die mag echt niet ontbreken in je uitrusting.

herfst

4. Niet te wild met Photoshop. Natuurlijk kun je je foto nog bewerken voor een mooie resultaat. Je kunt helaas al snel je foto te fel maken.

herfst

5. Stel handmatig scherp. Mist is natuurlijk prachtig om te fotograferen. Maar omdat je weinig contrast hebt in de mist, heeft de autofocus van je toestel soms moeite.

herfst

6. Experimenteer! Bijvoorbeeld met vallende bladeren. Wacht op de wind of laat iemand anders de bladeren gooien en leg dit vast. Probeer eens een lange of juist een hele korte en kijk wat je mooier vindt.

herfst

7. Gebruik een polarisatiefilter om de herfstkleuren nog levendiger te maken. De mooie rode, gele en bruine tinten gaan met zo’n filter nog meer spreken.

herfst

8. Wil je niet nat worden, maar wel met regenachtig weer naar buiten? Neem een plastic tas of vuilniszak mee en leg die op de grond als je vanuit een laag standpunt wilt fotograferen. Zo wordt je niet nat en heb je toch een mooie foto.

herfst

9. Sta vroeg op. In de vroege ochtend vind je dauwdruppels op het gras, bladeren of bloemen. Probeer deze te fotograferen. Zoom in om alleen de druppel in beeld te krijgen en de achtergrond vaag. Of zoom juist uit en laat zo’n kleine druppel in een grote omgeving zien. Ben je te laat opgestaan voor de dauw? Neem een plantenspuit mee. Kijk of je zelf het effect kunt creëren.

herfst

10. Zet je witbalans op bewolkt. Hierdoor komen de gele kleuren beter uit. Bedenk wel dat blauw ook geel wordt, dus als je blauwe lucht op de foto wilt zetten wordt het misschien niet zo mooi.

herfstherfstherfst