blauwe uur

NIKON belicht: het ‘blauwe uur’

⏰ Leestijd: 3 minuten

Weet jij wat het ‘blauwe uur’ is?

De term ‘het blauwe uur’ komt van het Spaanse ‘La hora azul’ oftewel ‘L’heure bleue’ in het Frans en verwijst naar de tijd vlak voordat de zon opkomt of net nadat die is ondergegaan. Het blauwe uur is vooral bekend vanwege de romantische associaties en het prachtige visuele effect dat het heeft in dramatische filmscènes en foto’s.

blauwe uur

Nikon D7000, f/29, 30 sec., ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

Waarom is het blauwe uur zo bijzonder?

Dit is het moment waarop de lucht grotendeels een diepblauwe tint heeft en het licht zacht genoeg is om de meeste donkere delen van het onderwerp te benadrukken, zonder dat hiervoor een extra lichtbron nodig is. Dit wordt veroorzaakt door de Rayleighverstrooiing, een verstrooiing van het licht door deeltjes die kleiner zijn dan de golflengte van het zichtbare licht, hetzelfde effect waardoor de lucht blauw wordt.

In de ochtend is het blauwe uur vlak voor het gouden uur, ongeveer 30 minuten voordat de zon opkomt. In de avond vindt het blauwe uur plaats aan het einde van de civiele schemering, net na het gouden uur, en begint het ongeveer 10 tot 15 minuten nadat de zon is ondergegaan.

Wat fotografeert mooi tijdens het blauwe uur?

Fotograferen tijdens het blauwe uur is vrij eenvoudig onder de knie te krijgen, aangezien je je geen zorgen hoeft te maken over fel licht of harde schaduwen in je opnamen. Tijdens het blauwe uur zijn landschappen, stadsgezichten en portretten zeer geschikte onderwerpen omdat het zachte licht uw opnamen een etherisch tintje kan geven.

blauwe uur

Nikon D7000, f/5, 3 sec., ISO 100, AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED

blauwe uur

Nikon D7000, f/5.6, 25 sec., ISO 100, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Hoe leg je het blauwe uur nou het mooiste vast?

  1. Ben je nog op vakantie? Zorg dan dat je de plaatselijke tijden voor zonsopgang en zonsondergang opzoekt, zodat je niet te vroeg of te laat bent.
  2. Plan vooruit en zorg dat je op tijd op de locatie bent. Je hebt voldoende tijd nodig om je apparatuur op te zetten.
  3. Plaats de camera op een statief voor extra stabiliteit en kadreer het beeld met de skyline als achtergrond.
  4. Houd de ISO-waarde zo laag mogelijk en voorkom korreligheid en ruis in het beeld
  5. Tijdens het blauwe uur moet je een langere sluitertijd gebruiken om ervoor te zorgen dat je opnamen correct zijn belicht. Fotografeer in de stand Sluitertijdvoorkeuze of in de handmatige stand, aangezien je in dat geval de sluitertijd handmatig kunt selecteren.
  6. Gebruik een afstandsbediening of zet de timer van de camera aan om zo scherpe beelden te krijgen. Als je op de ontspanknop drukt, kan dit soms onbedoeld cameratrilling veroorzaken, wat een onscherpe opname oplevert.
  7. Maak enkele testfoto’s en controleer altijd de histogrammen om er zeker van te zijn dat je geen uitgebleekte hoge lichten of onnodige schaduwen krijgt.

Als je een D-SLR gebruikt, experimenteer dan eens met HDR (hoog dynamisch bereik). Een HDR-foto bestaat uit een aantal opnamen die met verschillende belichtingen zijn genomen en tijdens de nabewerking worden samengevoegd. Sommige Nikon D-SLR’s hebben een ingebouwde HDR-stand, waarin meerdere opnamen van een onderwerp worden gemaakt en in de camera worden samengevoegd tot een HDR-foto.

 

Bron: NIKON