Houd afstand

⏰ Leestijd: 3 minuten

Maar haal alles dichtbij

Gastblog van: Tom Reuvers

Ga je op safari? Dan staat er vast iets moois op je te wachten. Of ga je vogels fotograferen in Costa Rica? Je camera zal ingepakt zijn. Maar welke lenzen neem je mee? Houd rekening dat de dieren niet zo dichtbij zijn als je zou wensen en soms op flinke afstand zijn. Goede telelenzen voor je camera bieden een geweldige uitkomst. Zo zal ook al dat moois dat iets verder van je vandaan is, levensgroot op je foto’s komen.

gastblogAlexander Koenders, wildlife fotograaf en Olympus Visionair, reist de hele wereld over om de natuur in zijn mooiste vormen vast te leggen, van adembenemende landschappen tot exotische vogels. Al enkele jaren geleden verruilde Alexander Koenders zijn zware, digitale spiegelreflexcamera voor een lichtgewicht Olympus OM-D camera. “De ellende begon vaak al op het vliegveld.” verklaart hij. “Ellenlange discussies over het wel of niet inchecken van mijn fotografie-apparatuur, omdat het het maximum gewicht overtrad. Dát probleem is gelukkig tegenwoordig opgelost. Ik neem nu gerust twee bodies, een handvol accu’s en stuk of zes lenzen mee in een handzame rugtas, die ik gewoon kwijt kan als handbagage. Reizen is een stuk leuker geworden.”

Alexander Koenders is tot vrijwel iedere uithoek op de aarde geweest en is een liefhebber en kenner van de natuur, wat ook doorvoert in zijn werk als betrokken ondernemer die allerlei milieu-gerelateerde vraagstukken oplost. Tijdens zijn fotografie-reizen gaat hij liefst zo eenvoudig mogelijk te werk, waarbij hij kan vertrouwen op zijn apparatuur en geen onnodige zaken mee hoeft te sjouwen. Zo omarmt Alexander het vijfassige-beeldstabilisatie systeem van zijn OM-D camera. “Ik laat mijn statief dikwijls thuis. Zelfs met een 300 mm-objectief met daarop een 1.4x teleconverter gemonteerd, heb ik omgerekend naar fullframe maar liefst een 840 mm lens in handen, waarmee ik zonder statief nog steeds op een kwart seconde uit de hand kan fotograferen. Dat is normaal gesproken onmogelijk!”

Gezien Alexander Koenders ook zeer veel zijn fotografie toepast op vogels, maakt hij graag gebruik van telelenzen. Zowel de professionele M.Zuiko ED Digital 40-150 1:2.8 PRO als de M.Zuiko ED Digital 300mm 1:4 PRO behoort tot zijn standaard uitrusting. “Beide lenzen zijn breed inzetbaar in iedere situatie, dankzij het feit dat deze lenzen stofdicht, spatwaterdicht en vorstbestendig zijn. Of ik nu in het vochtige Costa Rica loop of aan de andere kant van de wereld in extreme kou; mijn apparatuur laat mij niet in steek. Ik kan daarop vertrouwen. Ik kan mij blijven focussen op mijn omgeving en mijn onderwerpen.”

Lenzen die tot de PRO serie behoren kunnen, rekenen op de allerhoogste kwaliteit. Zo is speciale techniek toegepast, die lensflare voorkomt of chromatische abberatie als gevolg van lensfouten. Koenders: “Olympus lenzen bewijzen al jaren hun kwaliteit. Zelf werk ik graag met de geroemde PRO-serie, maar ook de normale lenzen binnen het Olympus assortiment presteren prima. Toen de PRO-serie nog niet beschikbaar was, maakte ik dikwijls gebruik van de m.Zuiko ED Digital 75-300 mm, een lens die fantastische resultaten kan leveren aan mensen die minder diep in de buidel willen tasten.”

Wilt u meer zien van Alexander Koenders? Ontdek hem op alexanderkoenders.com.