‘Iedereen heeft een verhaal, zeker in Amsterdam kom je veel interessante mensen tegen’

⏰ Leestijd: 2 minuten

Je kunt tot en met 31 mei meedoen met onze fotowedstrijd met als thema ‘Voorjaar’. We vinden het leuk om er een aantal uit te lichten en de fotograaf te vragen naar het verhaal achter de foto.

Adriaan de Groot stuurde de foto in van een man in Amsterdam: ‘de viering van het voorjaar’.

Waar is de foto gemaakt?
De foto is gemaakt op zondag 8 mei, de eerste ‘echte’ voorjaarsdag in Amsterdam (voor mijn gevoel).

Wat is het verhaal achter de foto?
Zoals je dat verwacht van Amsterdammers liet iedereen alles uit z’n handen vallen bij de eerste echte zonnestralen, en zaten alle terrassen in de stad stampvol. Brouwerij ’t IJ is op zulke momenten mijn favoriete plek, en ook daar stroomde het terras aan alle kanten over. Samen met zo’n dertig anderen stond ik daarom voor de deur op straat. Uit het niets kwam deze vriendelijk ogende kerel toeterend aan en stuurde daarmee zeker tien mensen weg van hun plek in de zon. Hij parkeerde zijn driewieler pontificaal voor de deur van de brouwerij en iedereen verwachtte dan ook dat hij vervolgens een stapel lege kratten in zou laden of op een andere manier zou laten zien dat hij er werkte. Integendeel. Hij haalde een glas bier, trok een kussentje uit de cabine van z’n driewieler en streek neer op de achterklep. En gelijk had ‘ie.

Met welke camera heb je de foto gemaakt?
Ik heb de foto gemaakt met m’n Nikon D7000, 28mm 1.8 nikkor lens.

Wat voor foto’s maak je graag?
Het liefst maak ik dit soort foto’s. Portretten van mensen op straat. Ik knoop graag gesprekken aan op straat met vreemden, als ik in m’n eentje rondloop. Iedereen heeft een verhaal, en zeker in Amsterdam kom je veel interessante mensen en gezichten tegen. Na een kort gesprek zijn mensen vaak bereid om gefotografeerd te worden.

Welke techniek gebruik je het liefst?
Voor portretten gebruik ik vaste brandpuntlenzen, meestal 1.8 diafragma. Ik heb een 28 / 35 / 50 mm, deze wissel ik af, afhangend van hoeveel context ik er om heen wil.

Wil je zelf nog meedoen met de fotowedstrijd ‘Voorjaar’? Upload je foto dan hier. Je kunt meedoen tot en met 31 mei 2016. Wil je stemmen op een van de ingezonden foto’s? Ook dat kan op dezelfde pagina.

De foto die Adriaan instuurde:
Meer zien van Adriaan? Bekijk zijn website www.adegfoto.com

Fotowedstrijd-voorjaar-adriaan-gjalt-de-groot