Beweging

Beleef de beweging

⏰ Leestijd: 2 minuten
Stromende beekjes en drijvende wolken

Gastblog van: Tom Reuvers

Foto’s zijn stilstaande beelden. Het is vaak een ‘split second’ van een langere beleving. Maar wist je dat foto’s niet altijd statische onderwerpen hoeven te bevatten en dat door gebruik van langere sluitertijden er een enorme dynamiek in een beeld kan ontstaan? Door creatief te denken kun je geweldige beelden creëren.

Twee factoren

BewegingOm licht te vangen op een sensor in een camera, zijn er twee belangrijke factoren die bepalen hoeveel licht er door de lens naar binnen mag. Allereerst bepaalt het diafragma, die regelt hoe ver een lens open of dicht gaat, de hoeveelheid licht die door de lens doorgelaten wordt. Het tweede element dat de hoeveelheid licht bepaalt, is de sluiter. Met de sluitertijd bepaal je hoe lang er licht op de sensor mag vallen en door hiermee te spelen creëer je beweging in een foto of juist niet. Door de sluitertijd aan te passen kun je bijvoorbeeld kiezen om een waterval te ‘bevriezen’ of juist tot leven te laten komen.

Filters

BewegingMet gebruik van speciale filters, grijsfilters of ND filters, kun je zelfs overdag extreem lange sluitertijden gebruiken, zonder dat je foto overbelicht raakt. Zo kun je bijvoorbeeld bewegende wolkendekken in beeld brengen. Met de speciale Live Bulb functie in de Olympus OM-D camera’s wordt deze vorm van fotografie nog eenvoudiger. Je ziet tijdens zo’n lange belichten het beeld op je scherm opgebouwd worden, in plaats van dat je het resultaat pas ziet als je de foto’s gemaakt hebt.