groothoeklens

Alles dichtbij

⏰ Leestijd: 2 minuten

Nieuwe stappen in macrofotografie

Gastblog van Tom Reuvers

Met macrofotografie zet je een grote stap in de wereld van de kleine dingen. Kleine insecten, delen van bloemen en andere minuscule onderwerpen doen je verbazen met al hun pracht. En hoewel het eenvoudig is om zo dichtbij je onderwerpen te komen, des te lastiger is het om er een geslaagde foto van te maken. Professionele macrofotografen halen zelfs allerlei speciale technieken uit de kast om tot de perfecte foto te komen. Maar sinds kort kun jij dat ook.

Macrofotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht gemaakt en heeft in ontwikkeling zeker niet stil gestaan. Waar het voorheen nog alleen over een camera en een macro-lens ging, wordt er nu steeds meer gesproken over speciale macro-technieken als focus-bracketing & stacking; een techniek waarbij een macro-foto opgebouwd wordt door meerdere foto’s te combineren met verschillende scherpstelgebieden. Uiteindelijk krijg je een foto met het onderwerp scherp van voor tot achter, maar met een prachtige, boterzachte achtergrond. Een lastige techniek? Eerst wel, maar met de komst van Focus Stacking in de meest recente Olympus OM-D camera’s is het een fluitje van een cent geworden. Het enige dat je doet is scherpstellen op je onderwerp om vervolgens op de ontspanknop te drukken. De camera maakt vervolgens razendsnel een serie opnames van 8 foto’s en voegt die samen tot één uiteindelijke foto, waarbij het onderwerp meer scherpte kent, maar nog steeds een geweldige, rustige achtergrond houdt met een prachtig bokeh. Het mooie is dat dit soort foto’s zelfs zonder statief genomen kunnen worden.

Arend Spaans

Arend Spaans

 

Olympus Visionair Arend Spaans is als fotograaf gespecialiseerd in deze vorm van fotografie en beheerst de techniek van focus stacking tot in alle details. “Focus Stacking is fantastisch,” legt hij uit. “Het mooie is dat ik geen statief hoef te gebruiken en dat deze functie vanuit de hand kan worden toegepast. Ik gebruik Focus Stacking niet alleen met de macro-lenzen, maar fotografeer zelfs vlinders op afstand met bijvoorbeeld de M.Zuiko ED Digital 40-150mm 1:4 PRO telelens. Focus Stacking moest vroeger handmatig en het samenvoegen in externe software duurde lang. Top dat het nu in de camera kan.”