Reisfotografie: zo maak je de mooiste reisfoto’s deze zomervakantie!

⏰ Leestijd: 4 minuten

Zon, zee, strand, vakantie… Natuurlijk neem je je camera mee! Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw vakantiekiekjes echt bijzonder worden? Reisfotografie is een vak apart en daarom hebben wij wat tips voor je op een rij gezet.

Lees je in

Het is goed om van te voren te weten wat de belangrijke dingen zijn in de omgeving van de plaats van bestemming. Je kunt alvast bedenken wat je graag vast wil leggen en wat notities maken. Inspiratie op doen voor reisfotografie? Dan is dit boek van Laura Vink echt een aanrader; mooie plaatjes en leuke verhalen over hoe je ook je reisfotoserie tot een succes kunt maken.

reisfotografie

Koop een systeemcamera in plaats van een spiegelreflex

Veel mensen kopen in de eerste instantie een spiegelreflexcamera wanneer ze een nieuwe ‘professionele’ camera nodig hebben, omdat de kwaliteit zo goed is. Met een degelijke systeemcamera (bijvoorbeeld de Sony ILCE 5100 of de nieuwe Sony α9) zul je minstens zulke goede foto’s maken en heb je nog steeds de mogelijkheid  om lenzen te verwisselen (Sony α9). Met zo’n systeemcamera reis je wel een stuk lichter! Een ander voordeel van een systeemcamera ten opzichte van een spiegelreflex is dat de eerste heel snel veel foto’s achter elkaar kan maken. Hierdoor heb je weer meer kans dat je een mooie en bijzondere foto hebt als je bijvoorbeeld een evenement of festival vast wil leggen tijdens je vakantie.

reisfotografie

Onmisbare lenzen bij reisfotografie

Teveel lenzen mee op reis is dus niet zo’n goed idee. Maar welke lenzen zijn dan wél onmisbaar in je tas? Een aanrader is om een groothoeklens mee te nemen voor de landschappen en overzichtsfoto’s mee te nemen. Zo kun je goed weergeven hoe groots het landschap was op de plaats van bestemming. Daarnaast is een goede portretlens ook een musthave. Om een voorbeeld te geven wat je kan gebruiken voor een instap-systeemcamera: 18-55mm voor de landschappen en 55-200 voor portretten en dieren. Zo zal je met maar twee lenzen in elke situatie uit de voeten kunnen.

reisfotografie

reisfotografie

Focus niet te veel op materiaal, maar op je onderwerp

Als fotograaf ben je natuurlijk gericht op je toestel. Maar onthou dat er genoeg fotografen zijn die fantastische foto’s maken met hun telefoon. Staar je dus niet blind op je lenzen en je camera als je naar een bestemming gaat waar het bijvoorbeeld niet zo veilig is om met dure apparatuur over straat te gaan. Het vastleggen van oprechte emoties en interessante gebeurtenissen is veel belangrijker. En ook nog eens veel leuker voor de kijker. Of die uiteindelijke foto nou 5 megamixel of 50 megapixel heeft, maakt voor de emotie echt niet uit.

reisfotografie

Welke fototas neem je mee op reis?

Koop voordat je op reis gaat een goede fototas. Je wil natuurlijk wel dat al je spullen heel blijven tijdens je trip. Probeer je tas eerst eens uit tijdens een wandeling in je eigen omgeving. Maak de keuze voor je fototas heel bewust en houd rekening met eventuele uitbreidingen van je fotoapparatuur in de toekomst. Bedenk bij het kopen van nieuwe spullen dat goedkoop vaak duurkoop is. Wil je weten wat een goede tas is voor jouw uitrusting? Kom dan eens langs bij één van onze winkels en laat je adviseren.

Onderwatercamera en camera voor de kinderen

Om eens wat leuke en originele plaatsjes toe te voegen aan je album, kun je ook eens een goedkope onderwater wegwerpcamera meenemen. Vooral leuk als je naar een bestemming gaat waar veel water, een zee of een zwembad is. Met zo’n camera kan je resultaten bereiken die je met je normale camera niet zou kunnen maken. Natuurlijk kan je niet al te diep onder water omdat je dan meer licht nodig hebt en de camera’s vaak niet dieper kunnen dan een meter of 3. Ga je met kinderen op reis dan is het ook leuk om een speciale camera mee te nemen waarmee zij kunnen fotograferen. het perspectief van een kind is toch net even anders en zotgt voor originele foto’s van dingen die jij niet of heel anders zag.

reisfotografie

Experimenteer

Experimenteer met onderwerpen, lenzen, sluitertijden en perspectieven, Je fotoserie zal er veel interessanter van worden en natuurlijk heb je hier als fotograaf ook ontzettend veel lol in!

reisfotografiereisfotografie

Collage

Weer thuis? Bewerk je foto’s met bijvoorbeeld photoshop voor een mooi resultaat. Je kunt ook een collage maken van een onderwerp dat je regelmatig tegen kwam op je vakantiebestemming, maar waarvan het niet echt interessant is om alle foto’s los in een album te presenteren. Voorbeelden hiervan zijn; kerkjes, mooie deuren, typische souvenirs, dieren die je onderweg tegen bent gekomen, oude auto’s, bloemen.

reisfotografie

Laatste tip: geniet!

Eigenlijk de beste tip voor reisfotografie! Zorg dat je niet alleen met je camera bezig bent, maar ervaar je nieuwe omgeving en geniet van je vakantie. De mooiste foto’s zijn spontaan en ontstaan als je écht xontact maakt met de mensen om je heen. Een goede portretfoto lukt het best als de persoon die je vastlegd op zijn of haar gemak is en dat lukt het beste als je echt contact maakt en geintereerd bent. Veel plezier!