sneeuw

Hoe leg je sneeuw mooi vast? Tips

⏰ Leestijd: 5 minuten

Yesss! Het is winter! Grote kans dat er sneeuw valt, of dat je naar de sneeuw op vakantie gaat de komende weken. Maar hoe leg je dat magische gevoel dat je bij het zien van sneeuw krijgt nou goed vast? Tips voor beginnende winterfotografen!

sneeuwBescherm je camera.

Condens, sneeuwvlokken… Je wil het niet in de buurt van je lens en je camera hebben. Het levert slechte foto’s op en in het ergste geval kan je je camera echt schade toebrengen. Zorg er daarom voor dat je een zak bij je hebt waarmee je je camera goed kan beschermen tegen de sneeuwvlokken (als de sneeuw nog valt).

Neem een plastic zak met een ziplock mee voor als je weer naar binnen gaat. Doe die om je camera voordat je van buiten naar binnen gaat en laat je camera in de afgesloten zak opwarmen in de kamer. De plastic zak laat je bijvoorbeeld in de auto als je aan het fotograferen bent en als je in de auto stapt, doe je je camera in de plastic zak en sluit je de zak af. Neem de camera in de zak mee naar binnen en laat de zak een tijdje dicht. Als je camera op kamertemperatuur is, kun je de camera gewoon gebruiken. Zo komt je camera langzaam op temperatuur en is er minder kans op condens.

Zet de zonnekap op je lens om je lens te beschermen tegen vallende sneeuw.

sneeuwHou je batterijen warm

Als het echt koud is, zorg dan dat je een extra accu of setje batterijen in je binnenzak warm houdt. Batterijen en accu houden niet van kou en doen het dan ook niet zo goed in de kou. Is je batterij leeg? Verwissel dan de warme en stop je ‘lege’ accu in je binnenzak en misschien dat hij het dan weer doet als hij warmer is.

Focus op het contrast

Autofocus heeft het vaak moeilijk met sneeuw, omdat er weinig contrast is als alles wit is. Autofocus focust op contrast en dat heb je nou eenmaal weinig in een mooi wit landschap. Stel je focus dus handmatig in. Je kunt ook proberen om iets donkerder punt te zoeken in het landschap en dan je autofocus daarop te richten. Dat wil soms weleens helpen.

sneeuwInstellingen

Zorg dat je je foto’s in RAW schiet. RAW is eigenlijk een digitale versie van een negatief, zodat je tijdens de nabewerking meer hebt om mee te werken.

Zet je camera op AV of A (NIKON) zodat je snel de diepte van je foto kunt veranderen. Bij deze instellingen kiest je camera automatisch de ISO en de sluitertijd, zodat je eigenlijk alleen maar plaatjes hoeft te schieten. Een aanrader als je het echt heel koud hebt en geen tijd om langer met de instellingen te spelen.

Speel met het perspectief

Maak je foto’s vanuit verschillende perspectieven. Hoog, laag… laat zien hoe de sneeuw op de takken ligt, vast is geplakt aan het gras op de grond… Wees creatief.

Speel met de sluitertijd

Kies je voor een korte sluitertijd, dan kun je vallende sneeuwvlokken vastleggen als ze in de lucht “hangen”. Kies je een langere sluitertijd, dan zal je zien dat de sneeuwvlokken op jouw foto’s veranderen in lange witte strepen. Ook dat kan een mooi effect opleveren.

sneeuw

Probeer bokeh te creëren

Als je op een zonnige dag de sneeuw of een besneeuwt landschap vastlegt, kun je een mooie bokeh creëren. Vooral als de sneeuw en het ijs een mooie schittering van de zon krijgen, moet dit niet al te moeilijk zijn om te bereiken. Om bokeh te creëren kies je voor een onderwerp dat iets helders of glimmends in de achtergrond heeft. Dat kan licht zijn dat gereflecteerd wordt door ijs, smeltende sneeuw of een zonnige plek. Kies voor apertuur f/3 of f/5 en zorg dat er voldoende afstand tussen je onderwerp en de lichte/glimmende achtergrond is.

Door de instelling van je apertuur zal je onderwerp scherp zijn en de achtergrond niet. Zo bereik je bokeh.

sneeuw

Wacht niet

Trek erop uit als de sneeuw net is gevallen, zodat je geen voetafdrukken van andere mensen op je foto’s krijgt. Wil je juist vallende sneeuw? Trek meteen je jas aan als je de eerste vlokken ziet vallen. Zo weet je zeker dat je de vallende vlokken vast kunt leggen. Zeker in Nederland kan het zo weer voorbij zijn, dus laat je niet tegenhouden door een gek tijdstip.

sneeuw

Het weer…

Laat je niet tegenhouden door het weer. Neem goede voorzorgsmaatregelen om je camera te beschermen als het nog sneeuwt (zie boven) en trek erop uit! Grijze luchten, vallende sneeuw… Als je creatief bent, zal echt alles een mooie foto kunnen opleveren.

Wees geduldig

Het kan zijn dat je om die ene mooie foto die je in je hoofd hebt moet wachten tot de zon weer tevoorschijn komt, of juist de sneeuw weer naar beneden dwarrelt. Weest geduldig, want lichtval kan je foto maken of breken. Het zou toch jammer zijn als je net dat mooie plaatje mist omdat je te ongeduldig was om even te wachten tot de zon weer tevoorschijn kwam…

sneeuw

Niet weggooien!

Gooi geen foto’s weg terwijl je aan het fotograferen bent. Eigenlijk geldt deze regel altijd, maar helemaal in de sneeuw. Soms zie je op je schermpje niet goed wat er voor moois te zien is, of wat je nog kunt bereiken in de nabewerking. GOOI DUS NIKS WEG!

Veel plezier!

sneeuw

 

Bron: digital-photography-school.com