groothoeklens

De kracht van de groothoeklens

⏰ Leestijd: 2 minuten

De ideale lens voor landschappen en architectuur

 Gastblog van Tom Reuvers

De indrukwekkende bergen en dalen van Masca, het verlaten Los Lobos, de speelse huisjes op De Lofoten… Of gewoon onze uitgestrekte heidevelden op de Posbank: stuk voor stuk schilderachtige taferelen, die het hart van reisfotografen sneller doen laten kloppen. Voor menig fotograaf is er niets mooiers dan al dat immense en grootse voor eeuwig vast te leggen. Onmisbaar? Een groothoeklens!

Onmisbaar

Een groothoeklens wordt gebruikt om een groot beeldvlak vast te leggen en is daarom onmisbaar voor het vastleggen van landschappen. Maar ook architectuur leent zich prima om zich te laten fotograferen met een dergelijke lens. Sterker nog, dankzij een groothoeklens krijg je de Basilica di Santa Maria del Fiore in Florence wél in het geheel op de foto, wat normaal gesproken niet lukt. Hoe vaak moet jij geen tientallen stappen achterwaarts maken om een bepaald gebouw passend en in het geheel op de foto te krijgen?

Olympus OM-D camera’s kunnen groothoek-vertekeningen vooraf corrigeren

Weg met scheve gebouwen

Olympus kent een aantal geweldige groothoeklenzen, waarvan de M.Zuiko Digital ED 7-14mm f/2.8 PRO en de M.Zuiko Digital ED 9-18mm f/4.0-5.6 de bekendste zijn. Beide zijn volledig compatible met alle Olympus OM-D en PEN camera’s. Het gewicht is laag en de kwaliteit subliem! Maar wist je dat de meeste groothoeklenzen ook nadelen kennen? Veel groothoeklenzen hebben last van het creëren van vervorming. Zo kan het zijn dat bij gebruik van extreme groothoek gebouwen wat scheef lijken te staan. Deze vervorming kent Olympus vrijwel niet. De lenzen zijn in tegenstelling tot andere merken zo ontworpen, dat de vervorming tot een minimum beperkt wordt. En nog mooier; Olympus camera’s hebben een mogelijkheid om de eventuele, minimale vervorming al vooraf in de camera te corrigeren door middel van een Keystone Correction-optie. Door middel van twee dials kun je het beeld in de camera kantelen en draaien, zodat die ene kerktoren alsnog recht staat. Alles gecorrigeerd? Pas dan maak je je perfecte foto!

groothoeklens

Voor correctie

 

groothoeklens

Na correctie