Fotograferen in hartje zomer

⏰ Leestijd: 2 minuten

“Harde schaduwen zijn het grootste probleem als je in de zomer wil fotograferen.”

Tips van Tom Reuvers

Hartje zomer. De zon staat loodrecht boven de aarde. De temperaturen lopen als een razende op tot boven de dertig graden. Je loopt over prachtige markten, bezoekt de mooiste pleinen en flaneert door de smalle, schilderachtige straten van de mooiste, mediterrane dorpjes en steden. Alles is prachtig en lijkt perfect. Totdat je je camera uit de tas pakt om één van die meest schilderachtige straten op de foto te krijgen. Zwarte schaduwen, afgetekend tegen het felste licht, verpesten je foto.

Hoe slim is een camera eigenlijk?

Om die vraag te beantwoorden moeten we kijken naar hoe een camera in principe werkt. Voordat een camera een foto maakt, meet het eerst het bestaande licht. Op basis van die meting, bepaalt de camera hoelang en hoeveel licht er op de sensor moet vallen om een juist belichte foto te krijgen met zoveel mogelijk details in alle gebieden, in zowel schaduwdelen als op de heldere delen van je compositie. En dat kan een camera in principe prima. Maar, er is een maar. Een camera krijgt in zijn beoordeling moeite als er teveel verschil zit tussen de lichte en donkere delen: felle zon op witte huisjes met zwarte schaduwen op de grond. In zo’n geval zijn óf die huisjes, óf die schaduwen goed belicht. De camera ‘ziet’ bijvoorbeeld veel schaduwen tijdens de lichtmeting en bepaald dat er wat langer en meer licht op de sensor van de camera moet vallen om die schaduwen wat opgelicht te krijgen. Perfect voor die schaduwen, maar het zal de details in de luchtpartijen vernietigen, doordat door die langere belichtingstijd de al goed belichte delen te lang belicht worden en wit worden. Zo zie je bij dit soort ‘mislukte’ foto’s dat luchten wit op de foto komen, terwijl de lucht in werkelijkheid strak en blauw was. Ons menselijk oog is veel beter in staat schaduwen en hooglichten te onderscheiden dan welke camera ook.

Highlight & Schaduw-compensatie

Olympus blijkt een innovatief merk en heeft in de vorm van in-camera Highlight & Schaduw-compensatie de ideale oplossing gevonden voor dit veelvoorkomende probleem. Middels de twee dials op je camera kan je nu afzonderlijk je schaduwen en je hooglichten aanpassen. Te harde schaduwen of te felle hooglichten zijn nu nooit een probleem meer. Handig voor in de zomer en inzetbaar voor talloze onderwerpen, van de beschreven, verlaten straatjes tot aan de allermooiste zonsondergang.

Zonder Shadow & Highlight compensatie

Met Shadow & Highlight compensatie