Vreemden fotograferen

⏰ Leestijd: 3 minuten

Ongevraagd fotograferen levert de meest pure beelden op

Gastblog van: Tom Reuvers

Lokale mensen fotograferen, of het nu afgelegen in een verlaten dorp is of midden in New York; het blijft lastig. Loop je naar iemand toe om te vragen of je hem of haar mag fotograferen. Of die je dat het liefst onopvallend en ongevraagd om zo de puurheid van het uiteindelijke beeld te garanderen? Meekijken naar hoe straatfotograaf en Olympus Visionair Fokko Muller hiermee omgaat, kan ons een hoop leren.

Als gedreven straatfotograaf is Fokko Muller al jaren actief. In de uitdaging van het niet kunnen plannen van wat er allemaal op je af komt, vindt hij zijn kick. Het ontdekken en bekijken van mensen is zijn passie, om die mensen met hun verhaal uiteindelijk in een boeiende foto vast te leggen. ‘De angst houdt helaas veel mensen tegen,’ geeft hij toe.

Fokko Muller

Op de vraag waar de uitdaging ligt binnen zijn vorm van fotografie is Fokko Muller stellig: “Het uitdagende van straatfotografie is dat je het niet kunt plannen. Het enige dat je kunt plannen is de plek waar je naartoe gaat om te gaan fotograferen. Wat je daarna tegenkomt en wie er op je foto’s terechtkomen, is vooraf volledig onbekend.”

Met name het proces van het maken van straatfoto’s vindt Muller boeiend. Het begint met het zien en het ontdekken van inspirerende situaties. ‘En die situaties zo op de foto te krijgen zoals ze zijn, dat is de kunst. Muller: “En dat bereik je alleen door onopvallend te zijn en te blijven totdat je de sluiterknop indrukt. En meestal zien mensen niet dat ik een foto van ze maak. Zien ze het wel? Dan maak ik een leuk praatje met ze.”

Ongevraagd mensen fotograferen wordt vaak door velen gezien als lastig. Voor Fokko Muller is dat anders: “Eerlijk gezegd ervaar ik geen lastige dingen in mijn straatfotografie.” Voor beginners die het moeilijk vinden om ongevraagd mensen vast te leggen, heeft Fokko veel berip: “Angst, ja, ik begrijp dat volkomen. In mijn beginperiode vond ik het ook angstig en ik durfde niet veel. Aan de andere kant geeft het ook wel een kick eigenlijk. Als je er voor
kiest om je grenzen te verleggen, dan kun je van die angst af komen. Door veel op straat te fotograferen, neemt je zelfvertrouwen toe. Je zult merken dat mensen het meestal niet erg vinden om gefotografeerd te worden. Wanneer je wat meer bedreven bent in het onopvallend fotograferen, merken mensen het meestal niet eens dat je ze fotografeert.”

Fokko Muller is sinds 2016 één van de inspirerende Visionaries van Olympus. Fokko gebruikt op straat zijn nieuwste snelheidsmonster in de fotografie, de Olympus OM-D E-M1 Mark II. Wat hij ziet als meerwaarde van dit product? “Ik denk dat ik eerlijkheidshalve met elke camera wel interessante straatfoto’s kan maken. De keuze voor Olympus heb ik echter wel heel bewust gemaakt. De razendsnelle autofocus is belangrijk voor mijn soort foto’s. Wat er voor mij uitspringt, is het fantastische uitklapbare LCD-scherm. Ik denk dat Olympus hiermee op dit moment op eenzame hoogte staat. Ik fotografeer altijd via mijn LCD-scherm en kijk nooit door de zoeker. Op straat fotografeer ik daardoor minder opvallend. Ik kan op deze manier ook makkelijker meerdere foto’s van een scene maken. Het LCD scherm heeft een touch-screen. Je kunt via die aanraking zelfs meteen de foto maken. De functie die dankzij het touchscreen voor mij geweldig is, is het autofocuspunt verplaatsen. Met één vinger verplaats ik eenvoudig het focuspunt op het scherm. Je hoeft dus geen gebruik te maken van kleine pijltjestoetsen of een joystick. Geniaal!” Daarnaast vindt Fokko het gewicht van de camera uiterst prettig. “Mijn Olympus OM-D systeemcamera is licht van gewicht en dat is erg prettig als je een dag door de stad loopt. Het flesje water en pakje brood in mijn
fototas wegen meer dan mijn camera.”

Meer informatie over Fokko Muller vind je op: fokkomuller.com.