Zo zet je je huisdieren goed op de foto

Je kat, hond, konijn of hamster goed in beeld krijgen, kan knap lastig zijn. Ze bewegen teveel of juist te weinig en weigeren om in de camera te kijken. Om toch te zorgen dat je wat schattige foto’s kan plaatsen op social media van jouw huisdier, geven wij vijf tips.

 1. Krijg en houd de aandacht van het dier vast
  Om te zorgen dat je hond of kat in ieder geval richting de camera kijkt, moet je hun aandacht vasthouden. Dit kan bijvoorbeeld door een speeltje op je hoofd te leggen of achter de camera met een snoepje te zwaaien.
  pexels-photo-96938
 2. Let op je instellingen
  Een korte sluitertijd is essentieel bij het nemen van actiefoto’s. Geef je huisdier de ruimte. Zo bevries je de beweging en voorkom je onscherpe foto’s. Daarnaast is het belangrijk om je autofocuspunt goed in te stellen. Bij Nikon: AF-C en Canon: AI servo kun je heel gemakkelijk continu focus gebruiken waarmee je je onderwerp kunt blijven volgen. Zo voorkom je dat het beeld onscherp wordt.
  pexels-photo-132668
 3. Ooghoogte
  Houd rekening met het totaalplaatje. Je wilt namelijk dat jouw hond of kat niet zonder staart op de foto staat en dat de achtergrond niet afleidt. Daarom is het aan te raden om je huisdier op ooghoogte te fotograferen. Mits hij of zij natuurlijk (redelijk) stilstaat. Probeer om een egale en neutrale setting te creëren.
  pexels-photo-28429
 4. Close-ups!
  Hoewel het mooi is als je hele huisdier op een plaatje te zien is, is het ook gaaf om juist de focus te leggen op een detail. Denk aan een bijzonder vlekje op de huid of de manier waarop de oren van je hond soms staan. Deze details maken de foto écht persoonlijk!
  pexels-photo-128914
 5. Wees geduldig!
  Huisdieren doen nu eenmaal niet vaak wat je wilt. Probeer dus veel geduld te hebben wanneer je een mooi plaatje probeert te schieten van je dier. Uiteindelijk is het wachten het vast waard!
  pexels-photo-47444